I september är tanken att jag ska ta mig an maratondistansen igen på Helsingborg maraton. Jag vet dock inte om loppet blir av men jag tränar ändå på som vanligt.

2018 stod på startlinjen på Stockholm maraton, ett av de varmaste loppet genom tiderna. Det blev inte som jag hade tänkt mig.

Istället  för att springa in på stadion och få medaljen runt min hals bröt jag vid 36 km och det blev taxi till målet.

Jag har sprungit maratondistanen flera gånger under mina 6 timmarslopp. Däremot har jag inte sprungit ett vanligt maraton sedan den där varma dagen i juni 2018.

Därför blev jag så glad när min grannfru frågade mig om Helsingborg maraton då hon var lite sugen på att ge det till sin man i julklapp. Tack vare det anmälde jag mig också.

Så som jag har tränat de senaste 6 månaderna var jag inte ens i närheten utav 2018. Jag är bättre förberedd, har betydligt mer mil i benen och distansen skrämmer mig inte lika mycket längre.

Jag ska inte påstå att jag är någon expert när det kommer till maratonträning men man ska vara försiktigt med att öka distansen på långpassen.

Mina långpass planerar jag månadsvis. 2 av de är lite längre medan 2 av de är lite kortare. Tex såhär, 15 km, 21 km, 18 km, 25 km.

Är du nybörjare och satsar på ett maraton ska du vara ännu mer försiktigt och fokusera på tiden du är ute istället för att fokusera på distansen du ska springa.

När det gäller mina egna långpass har jag fått till en bra mix det sista.

Förra veckan sprang jag 30 km totalt under lördagen, uppdelad på 3×10 km. Denna vecka var det lite ett lite kortare långpass på 18 km.

Efter förra veckans test att springa 3×10 km under lördagen kändes kroppen riktigt bra. Det var bara huvudet som var lite trött inför andra och tredje löppasset men kroppen kändes precis som vanligt.

En sån typ av utmaning kan man köra om man vill få in lite mer km på en dag men inte har tiden att springa allt på en gång.

Det är också nyttigt att lära sig hur kroppen känns för den kommer att bli sliten under ett maraton och då kan det vara bra att vara förberedd på vad som ger upp först och när strejken kommer.

Tiden du är ute och springer är viktig. Ett maraton är långt och ingenting man bara genomför utan att vara förberedd (i alla fall inte om du vill ha en kul upplevelse).

När dagen D kommer gäller det att ha en plan för vad man ska göra när kroppen går igenom de olika faserna.

Som du förstår är förberedelser A och O men det är också det som är hela grejen i resan mot ett maraton.

Själva loppet är belöningen av all träning du gjort och medaljen är den extra guldstjärnan!

/Karro